Промиване на Злато

Металотърсачите и търсене на злато с тях в Австралия

Сподели с приятел!


За търсенето на злато с цел развлечение и отдих, най-добрия избор е металотърсача. Това се дължи на неговата портативност, сравнително невисоката цена, а също така и на достъпността на този вид златодобив, без да е необходимо снабдяването с лиценз. Използването на металотърсача се определя от органите на държавно управление като “даващо малък ефект”. Разбира се, важно е все пак внимателно да се изучи законодателството на щата, в който ще работите с металотърсача, за да разберете дали е необходимо разрешение за използването му.
Цялата тази информация можете да получите на официалните сайтове на правителството на щата.
Технологията на много ниски честоти на “предавател – приемник” (VLF/TR)
До 1995 година при металотърсачите се използваше технологията на много ниски честоти на “предавател – приемник”. Такива устройства търсеха успешно само на малка дълбочина. Този недостатък се обясняваше с факта,
че почвата в страната като цяло и в Западна Австралия в частност, има висока минерализация. Коренните местонаходища на този щат се характеризираха с голяма концентрация на желязо и други метали, което създаваше многочислени трудности при работа с VLF/TR металотърсачите, които по тази причина бяха способни да откриват златото само на много малка дълбочина.
Технологията на импулсната индукция (pulse induction)
В 1995 година австралийската компания «Minelab» разработи и представи нова, подобрена технология за работа на металотърсачите. Това беше технологията на импулсната индукция с помощта на която по цялата страна бяха открити хиляди унций злато.
Тази технология – PI (pulse induction) решава проблемите при работа в почвите с висока минерализация. Сигналът, излъчен от предавателя пробива през желязото и солите му, което позволява да се провежда търсене на по-големи дълбочини, отколкото с устройствата от предишните поколения.
По този начин, местата, които вече бяха отработени, отново бяха обходени от златотърсачите с новите металотърсачи и беше открито още злато, заровено на по-голяма дълбочина. Както се оказа, старите местонаходища се разпростираха на значително по-голяма територия, отколкото се знаеше преди, а нови залежи бяха открити в съвършенно непокътнати преди места.
Така технологията PI (pulse induction) прибави нова навивка в спиралата на “треската за злато”. Увеличената дълбочина на търсене и все по-увеличаващата се ефективност на устройствата при намирането на това, което преди се смяташе за недостъпно, донесе своя урожай от нови самородни късове злато от местата, където преди златото даже не се търсеше.
Опитните търсачи успяваха да си покрият разходите за металотърсача само до няколко седмици след покупката му. Всички бяха удивени от това, че любители намират злато на места, които професионалистите отдавна бяха напуснали и отписали. И всичко това само с помощта на един съвременен металотърсач в ръката.
Към допълнителното оборудване може да се отнесе и добрата, качествена кирка, а също така и следните няколко необходими неща, които златотърсачът е длъжен да има: GPS навигация, добро спортно облекло, удобни цели обувки, шапка и слънцезащитен крем.
Как да почистим находката
Златото може да бъде намерено в различни форми, но за намереното с металотърсач са характерни две негови форми – самороден къс злато и “образец”. Образецът е злато, отложено в коренната порода, кварц или железна руда. Късовете злато много често са покрити с пръст и за да ги продадете, ще трябва предварително да ги почистите.
Като начало можете да започнете с четка за зъби и разредена течност за миене на съдове. По този начин ще отмиете практически цялото замърсяване от своята находка. След това първо почистване сложете златото в същия разтвор за няколко часа и след това го изчеткайте отново. Използвайте само четка за зъби и само с меки косми, в противен случай може да повредите къса самородно злато, което е меко и може лесно да бъде надраскано. Ако петната и замърсяванията не се отстраняват, използвайте специализирани почистващи препарати, които също можете да купите в магазините.
Да оставим всичко, както си е
В повечето случаи е по-добре да оставите образеца в първоначалното му състояние. Желязната руда, разположена на къса, често само подобрява външния вид на златната находка, а вида на ярко блестящия метал на фона на снежно – белия кварц е просто очароващ. Така че, обмислете добре и не бързайте да почиствате образеца, а го оставете по начина, по който е създаден от природата. Може да се случи и така, че златото, съдържащо се в породата, да не изглежда особено привлекателно. В този случай е по-добре да се разбие скалата, да се извади златото и то да се претопи.
Да продадем златото, или да го запазим за себе си
В Австралия владеенето на злато или продажбата му се считат за напълно законни. Във всеки щат могат да се намерят няколко дилъра, които са готови да купят намерения от вас скъпоценен метал, най значимите от които са компанията «Перт Минт» (The Perth Mint) и техните партньори. Политиката на правителството в това отношение е достатъчно либерална и насочена към улесняване усилията и иниациативата на гражданите.
Но можете да оставите златото и за себе си. Много често от самородните късове се правят различни украшения, които стават след време семейни реликви. Нима не е приятно човек да разказва на внуците си как и къде точно е намерил този именно къс злато! А да направите украшението можете или сами, като си купите необходимите за това принадлежности, или като го поръчате при ювелир.
Съвети към златотърсачите
1. За да получите разрешение (ако е необходимо) за този начин на златодобив, който вас ви интересува, свържете се с правителствените отдели на щата. Там имат цялата необходима информация и са добре запознати с трудностите, с които се сблъскват хората без опит. В природата работете само по този начин, за който имате лиценз. Не е необходимо някой да ви контролира – дръжте се коректно, за да можете да очаквате коректност и към себе си.
2. Убедете се, че имате разрешение за провеждане на своята дейност на тази територия, към която отивате.
Ако е необходимо се свържете с арендаторите, за да получите достъп до конкретно място.
3. Не се стеснявайте да се обърнете към минните компании за разрешение да се занимавате с добив на техна територия. Обикновено в компаниите с интерес се отнасят към такива предложения: в замяна на даденото ви разрешение, ще бъдете помолени да съобщите местата, в които сте намерили злато.
4. Ако поискат от вас да напуснете конкретна територия, вежливо помолете да представят доказателства за владение на тази земя.
5. Когато работите с металотърсач, изкопавайте всяка находка. Това, което със сигурност прилича на консервена кутия, заровена в земята, може да се окаже самороден къс злато, когато го изкопаете.
6.След всяко разкопаване, непременно следва зариване на ямата, колкото и малка да ви изглежда тя.
7. Не се заблуждавайте, че щастието ще ви се усмихне широко още в първия ден. Това, разбира се, се случва, но само в сънищата и в разговорите на чашка с колегите.
8. Постарайте се да разберете хората, за които удоволствието от гледката наоколо, от работата по търсенето, от трепета на очакването е на по-преден план от самото злато. За тези хора забогатяването е абсолютно сигурно – не финансово, разбира се, а духовно.
9. Наслаждавайте се и получавайте удоволствие от това, което правите.

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.